birdsandeggs.blogspot.com

Va salut pe toti cei carora LUMEA PASARILOR DOMESTICE SI SALBATICE vi se pare un domeniu interesant de studiat,de apreciat si de placut in acelas timp.

Faceți căutări pe acest blog

Postări populare

Totalul afișărilor de pagină

marți, 1 martie 2011

Bolile la pasari – infectiile paratifice (paratifozele)

Afectiunile foarte des intalnite in fermele avicole sunt cele produse de serotipul Salmonella. Afectiunile poarta numele de paratifoze si reunesc infectii produse de numeroase serotipuri de salmonele mobile, capabile sa determine imbolnaviri la puii numeroaselor specii de pasari, evoluand asimptomatic la pasarile adulte si determinand prin procentul ridicat de purtatori, toxiinfectii la om prin consumul produselor comercializate.

Datorita impactului negativ al Salmonellei asupra sanatatii oamenilor, in continuare va voi prezenta cateva metode de “distrugere” al acesteia: prajiti puii la temperatura de minim 79 grade, daca folositi carne tocata de pui/pasare este indicat sa fie gatita la minim 60 grade, timp de 5 minute, ouale trebuie fierte minim 3-5 minute pentru a pasteuriza albusul, ce poate fi purtator de Salmonella.

Metode ce pot fi utilizate in ferme, pentru tratarea infectarii cu Salmonella: se recomanda tratamentul cu abur al furajelor paletate pentru pasari, deoarece, distruge atat salmonelele inoculate experimental, cat si pe cele existente in mod natural; radiatia gama a fost aplicata cu mare succes in vederea reducerii nivelului contaminarii cu salmonele la carnea de pasare, produsele din oua si preparatele din pui; s-au dovedit de asemenea letale, iradierea ultravioleta si tratamentul ultrasonic.

Apa oxigenata, acidul acetic, acidul lactic, sorbatul de potasiu, clorul, fosfatul trisodic, reduc incidenta sau nivelul contaminarii in carcasele de broileri. Fumigatia cu formaldehida sau peroxid de hidrogen si aspersarea cu hidroclorhidrat de polihexametilenbiguanidina, s-au dovedit eficace in asanarea oualor incubate.

Caracteristicile epidemiologice ale infectarii cu Salmonella


La infectia naturala, sunt receptive majoritatea speciilor de pasari tinere, si anume: puii de gaina, curca, bibilica, prepelita, bobocii de rata si gasca. Bobocii de rata si gasca sunt predispusi la imbolnavire pana la varsta de 10 zile, puii de gaina si curca, pana la varsta de doua saptamani iar porumbeii de orice varsta, prezinta receptivitate crescuta la infectia naturala.

Sursele potentiale de infectie sunt considerate mamiferele receptive, in special rozatoarele, insectele si furajele de origine animala.

Sursa principala de infectie o reprezinta insa, pasarile purtatoare si excretoare de germeni, iar coaja contaminata a oualor introduse la incubat este calea cea mai frecventa de diseminare a infectiei salmonelice.

Transmiterea bolii se poate realiza prin ou sau prin contaminarea la nivelul cloacei, a cojii oului. Se presupune ca transmiterea transovariana este mai frecvent intalnita la rata si curca si mai rara la gaina.

Salmonelele mobile patrunse in ou infecteaza continutul acestuia in decurs de 5-14 zile de la expulzarea lui, sau pot infecta embrionul in decursul primei saptamani de incubatie. Puii si bobocii se pot infecta ulterior, pe cale orizontala, fie mecanic, prin contaminarea de pe coaja oului, fie prin inhalarea germenilor prezenti in eclozionatoare. Infectia orizontala se realizeaza atat pe cale respiratorie, cat si digestiva.

Infectia paratifica evolueaza enzootic numai la tineretul aviar, fiind in corelatie cu prevalenta infectiei si conditiile tehnologice de crestere ale efectivului matca.

Pierderile inregistrate pot ajunge la bobocii de rata pana la 95%, la puii de curca pana la 50%, iar la puii de gaina pana la 30-40%. Curba mortalitatii inregistreaza varful deceselor la varsta de 3-7 zile, mentinandu-se apoi constanta, pana la 10-12 zile, dupa care, mortalitatea scade vertiginos.

La pasarile adulte nu s-au observat decat cazuri exceptionale de morbiditate si mortalitate datorate salmonelelor paratifice.

Manifestarea bolii

In primul stadiu al infectiei se produce colonizarea tractusului digestiv. Apoi, urmeaza invazia post intestinala, colonizarea ficatului si splinei, ultimul stadiu fiind multiplicarea salmonelei in tesutul reticuloendotelial. Salmonelele patrund ulterior in circulatia sangvina, determinand septicemii cu evolutii mai mult sau mai putin rapide. In aceste cazuri se produc fenomene congestive la nivelul mucoaselor si seroaselor, hiperemia si hipertrofia ficatului, splinei si rinichiului. Evolutiile mai lente sunt datorate cantonarii germenilor in organe, unde induc modificari locale de tip necrotic sau nodular.

Combaterea infectiei cu Salmonella

Se impune supravegherea prin examen de laborator (bacteriologic si serologic), a tuturor efectivelor destinate reproductiei si a statiunilor de incubatie. Efectivele de pasari pentru reproductie, inca din faza de tineret in care s-au depistat infectii produse de salmonele paratifice se vor destina productiei de carne.

Se va avea in vedere combaterea permanenta a rozatoarelor, insectelor si pasarilor salbatice, purtatori si vectori de agenti paratifici.

Igiena oului de incubat se va asigura pe tot fluxul productiei prin:

- salubrizarea si igienizarea asternutului din hale si in mod deosebit al celui din cuibare;

- ouale destinate incubatiei vor fi recoltate la intervale scurte;

- recoltarea si manipularea oualor se va face numai in cofraje din material plastic, usor lavabile si dezinfectabile;

- dezinfectia oului se face imediat dupa recoltare, urmata de repetarea operatiunii in camera de depozitare si stocare, prin fumigare cu vapori de formol;

- igiena si dezinfectia incubatoarelor si statiilor de incubatie.

Se vor institui practici rigide de biosecuritate privind restrictionarea intrarii in halele de productie, accesul fiind permis numai personalului calificat, autorizat. Se interzice si circulatia intre hale.

In vederea eliminarii contaminarii prin furaje este necesar ca acestea sa fie supuse procedeelor de granulare si tratare termica.

In combaterea infectiilor paratifice la pasari prin mijloace nespecifice a aparut o procedura numita in literatura de specialitate „excluderea competitiva”(EC). Aceasta consta in administrarea la pasari a culturilor totale din flora intestinala, obtinute de la gaini sanatoase, in scopul de a coloniza tubul digestiv cu microflora utila si de a impiedica fixarea salmonelelor paratifice.

Eficienta tratamentului prin excluderea competitiva s-a constatat atat prin scaderea coeficientului de colonizare intestinala cu salmonelele paratifice in loturile tratate, cat si al invaziilor in organe. Administrarea de preparate EC la varsta tanaraă a dus la o colonizare a tubului digestiv la pasari cu flora utila, prevenind infectiile cu salmonele paratifice, iar in unele situatii a determinat disparitia infectiilor preexistente.

Preparatele, constituite din culturi de microflora intestinala cunoscuta, prezentate de obicei liofilizate, se administreaza in apa de baut sau se incorporeaza in furaje.

S-au mai testat produse cu efect probiotic constituite din lactobacili, care actioneaza ca si preparatele descrise anterior, si care in faza experimentala au dat rezultate satisfacatoare in prevenirea paratifozelor si imbunatatirea starii sanitare a pasarilor.


sursa:agricultura-romania.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu